Darmowa dostawa dla zamówień o wartości powyżej 249,00 zł
Darmowa dostawa (Kurier FedEx) już od 249,00 zł.
Herbata Sir William's w kilku wcieleniach - Część II - herbaty zielone

Herbata Sir William's w kilku wcieleniach

Część II - herbaty zielone

 

Filiżanka czy też kubek herbaty towarzyszy nam praktycznie przez cały dzień. Począwszy od śniadania, poprzez chwilę przerwy w pracy, spotkania z przyjaciółmi, kolację oraz moment wyciszenia przed snem po całym dniu.

Spośród wszystkich typów herbat, każdy może znaleźć swój ulubiony smak. Oprócz tradycyjnych herbat czarnych Sir William's oferuje nam również inne typy oraz kompozycje smakowe.

W paru zdaniach przybliżymy wcielenia herbat Sir William's.

Artykuł będzie zawierał informacje, które nas najbardziej ciekawią, czyli jak powstają poszczególne kompozycje, zalety oraz wady.

 

ZIELONA HERBATA

Herbata zielona pochodzi z tego samego krzewu co herbata czarna.

Pominięty zostaje etap fermentacji, dzięki czemu liście zachowują niemal wszystkie wzbogacające nasz organizm substancje. W skład ten wchodzą:

  • Peliofenole – działają przeciwmiażdżycowo oraz antyagregacyjnie tzn. hamują powstawanie oraz rozwój stanów zapalnych, zmniejszają przepuszczalność naczyń krwionośnych a zarazem pełnią również ich ochronę, obniżają również ciśnienie krwi.

  • Katechiny pomagają obniżyć stężenie cholesterolu całkowitego we krwi, zapobiegają również tworzeniu się blaszek miażdżycowych.

  • Garbniki, nazywane również taninami działają bardzo korzystnie na nasz układ pokarmowy. Zapobiegają biegunkom, pomagają w chorobach wrzodowych żołądka oraz wirusami. W trakcie stosowania zewnętrznego (naparu z tej herbaty) łagodzą swędzenie oraz pieczenie.

  • Alkaloidy stanowią pobudzającą kofeinę, nazywaną również teiną, dlatego że pochodzi z herbaty. Składnik ten odpowiedzialny jest za pobudzenie kory mózgowej, redukuje zmęczenie fizyczne i psychiczne, zmniejsza ciśnienie krwi oraz czynność serca.

  • Aminokwasy – do najpopularniejszych należy teanina, która wspomaga aktywność fal mózgowych alfa, które sprzyjają relaksowi, odprężeniu.

  • Lipidy

  • Witaminy A, B, C, E

  • Mikroelementy tj. wapń, potas, miedź, cynk, mangan, fluor.

Tak ogromny pakiet składników pozwolił, aby zielona herbata wiodła prym w jej „leczniczym” spożyciu.

 

Spośród dużej ilości gatunków zielonej herbaty wybrałam cztery najpopularniejsze:

  • Sencha, gatunek zielonej herbaty pochodzący z Japonii. Liście rośliny wystawione są na bezpośrednie działanie słońca i zbierane na wiosnę w okresie od kwietnia do maja. Przygotowany napar z senchy jest koloru zielono-złotego oraz smaku korzenno-gorzkiego lub lekko owocowego (w przypadku kompozycji smakowych).

  • Gunpowder, gatunek zielonej herbaty pochodzący z Chin. Liście tej herbaty są zwinięte w kulki o ciemnooliwkowym kolorze. Napar z tej herbaty jest koloru złotego i ma cierpki smak.

  • Kukicha, japońska zielona herbata, która składa się z żyłek i łodyżek liściowych z dwóch gatunków: Sencha i Gyokuro. Napar z tej odmiany zielonej herbaty ma żółtawy odcień i łagodny owocowy smak z lekkim kwiatowym posmakiem.

  • Lung Ching, gatunek pochodzący z Chin. Herbata przygotowana do spożycia ma dosyć duże ciemnozielone liście, które są płasko sprasowane. Smak przygotowanego naparu jest łagodny, delikatnie słodki, nie posiada wyczuwalnej goryczy jak ma to miejsce w innych gatunkach. W filiżance możemy dostrzec jasny, słomkowy kolor przygotowanego naparu.

 

Właściwości zielonej herbaty:

  • ułatwia odchudzanie i przeciwdziała cellulitowi,

  • zmniejsza ryzyko zachorowań na chorobę nowotworową,

  • łagodnie stymuluje krążenie,

  • chroni przed zawałem serca,

  • zapobiega zwężaniu się naczyń krwionośnych,

  • obniża poziom cholesterolu,

  • wzmacnia zęby i kości,

  • reguluje procesy trawienne,

  • zwiększa odporność organizmu,

  • poprawia wygląd skóry,

  • poprawia sprawność umysłową.

 

Mimo ogromnej ilości zalet, zielona herbata posiada również swoje wady. Zbyt duże jej spożycie może powodować:

  • anemię – zawarte w niej katechiny obniżają wchłanianie żelaza przez nasz organizm,

  • problemy żołądkowe – nie powinniśmy pić jej na czczo, ponieważ zawarte w niej taniny podrażniają żołądek,

  • osteoporozę – herbata ta wypłukuje wapń z organizmu,

  • nie powinny pić zielonej herbaty kobiety w ciąży oraz matki karmiące dzieci, ponieważ zawarta tanina może zaszkodzić dziecku,

  • może wchodzić w interakcje z lekami, np. może osłabiać działanie lekarstw na nadciśnienie, dlatego nie powinno się popijać zieloną herbatą spożywanych tabletek.

 

Jeżeli chodzi już o samo parzenie herbaty, marka Sir William's ułatwia nam ten proces i na odwrocie każdej saszetki podaje wysokość temperatury oraz czas parzenia.

Natomiast tak uogólniając zieloną herbatę najlepiej zalać wodą o temperaturze 60-90 stopni (temperatura parzenia zależy od gatunku zielonej herbaty) i parzyć nie dłużej niż 3-4 minuty.

 

Niektóre gatunki zielonych herbat możemy parzyć po dwa lub trzy razy. Napar z pierwszego parzenia posiada właściwości pobudzające, natomiast kolejne parzenia działają uspokajająco. Należy pamiętać, że pierwsze parzenie powinno być krótkie, a kolejne stopniowo wydłużamy.

 

Wśród proponowanych kompozycji Sir William's zieloną herbatę znajdziemy w:

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl